Participeren

Participatie gaat over meedoen in de samenleving via arbeid of dagbesteding, onderwijs, onderlinge hulp, vrijwilligerswerk, in verenigingen en sociale netwerken. Iedereen moet kunnen meedoen, met beperking of zonder. Meedoen geeft dag- en weekstructuur, het zorgt voor ontmoeting. Het doen van vrijwilligerswerk zorgt bijvoorbeeld voor meer eigenwaarde en minder gevoelen van stress en eenzaamheid.

  • De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)
  • Zorg en begeleiding, Wet Langdurige Zorg (Wlz)
  • Minima- en armoedebeleid
  • De Participatiewet
Het is belangrijk dat iedereen, naar eigen kunnen, optimaal kan deelnemen aan de samenleving.
De werkgroep Participatie

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)

De Wmo is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk thuis te wonen en mee te doen in de samenleving. Via de Wmo kan de gemeente verschillende vormen van ondersteuning bieden.

De Wet Langdurige Zorg (Wlz)

De zorg en begeleiding die onder de Wlz valt kan onderverdeeld worden in zorg en begeleiding thuis, begeleiding in een zorgcentrum of 24 uurs zorg in kleinschalige woonvormen.

Minima- en armoedebeleid

Wanneer u lange tijd van een inkomen op of rond het bijstandsniveau moet rondkomen kunt u in aanmerking komen voor de inkomenstoeslag.

Participatie en de Participatiewet

Vanuit de Participatiewet probeert de gemeente de afstand tot werk te verkleinen, te overbruggen of de participatie aan de samenleving te bevorderen. De gemeente kan inwoners activiteiten aanbieden in het kader van sociale activering om maatschappelijke participatie te bevorderen. De gemeente kan een scholingstraject of de voorziening beschut werk aanbieden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid van job coaching, arbeidstraining, persoonlijke ondersteuning bij werk en een proefplaats

Minima- en armoedebeleid

Bij minimabeleid kijkt de gemeente of uw inkomen lager is dan de grens die de gemeente heeft vastgesteld. Als uw inkomen lager is dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen. Gekeken wordt naar het inkomen van 2 jaar geleden. Inkomensgegevens krijgt het CAK van de belastingdienst. Wanneer u lange tijd van een inkomen op of rond het bijstandsniveau moet rondkomen kunt u in aanmerking komen voor de inkomenstoeslag.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Heb je een vraag of wil je iets kwijt aan ons? Stuur dan een bericht aan onze secretaris Peter Hendriks (info@asdlvc.nl), dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan